Football Manager 2014: Uloge igrača – 8 novih rola

Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Football Manager 2014: Uloge igrača – 8 novih rola

Порука од Vladar »

Football Manager 2014: Uloge igrača – 8 novih rola
Ovogodišnje izdanje igre pored značajno izmenjenog taktičkog kreatora, uvodi i 8 novih uloga igrača. Ovom prilikom ćemo reći nešto više o svakoj od njih. Nove uloge igrača su: Half Back, Limited Full Back, Complete Wing Back, Regista, Enganche, Flank Forward / Wide Target Man, Shadow Striker, The False Nine.

U narednih 8 dana predstavljaćemo Vam jednu po jednu rolu, kako biste svaku upoznali i razumeli. Dakle, po jedna rola dnevno, počinjemo od:

Half Back (HB)
Слика


Prva rola koju ćemo opisati – half back, može se sa određenom rezervom prevesti kao centarhalf. Uloga koja je davno zaboravljena, nekada vrlo važna. U periodu od 20-tih godina 20 veka pa sve do poznih 60-tih, pozicija centarhalfa je označavana kao jedna od vrednijih u timu. U tradicionalnoj podeli brojeva(0d 1 do 11) centarhalfu bi uvek pripado broj 4 ili 6 i neretko je označavao predvodnika odbrane.

Uloga je evoluirala sa fudbalom, pa se može reći da je u nekim oblicima možemo ponovo zapaziti od 90-tih godina. Od tada do danas, elementi uloge centarhalfa se mogu pronaći u igri određenog broja izrazito defanzivno orijentisanih veznih igrača.
Слика


Najčešće korišćena u sistemu sa ofanzivnim bekovima i dva štopera, sistemu koji obavezuje povlačenje jednog veznog igrača da zaštiti štoperski par. Ranije je poziciju karakterisalo mobilnije funkcionisanje: centarhalf je neretko igrao i iza štoperske linije, izlazeći ispred samo u fazi napada. U modernom fudbalu to nije slučaj. Uloga Half Back služi za podršku i pomoć odbrambenoj liniji, preciznije, štoperskom paru. Pozicionira se jako blizu defanzivnoj liniji i pokriva prostor između njih. Može da bude upotrebljiv pri markiranju protivničkog polušpica/ofanzivnog veznog igrača. U napadačkim akcijama ne izlazi visoko, već drži poziciju ispred štopera. Ipak, može da izvrši i značajniji uticaj na ofanzinve akcije ukoliko poseduje dobar pas. U tom slučaju može poslužiti i kao igrač koji ima važniju ulogu u tranziciji lopte, i poslužiti kao veza između odbrambenih i ofanzivnijih igrača.
Ključni atributi:
Слика
Igrači koji se preporučuju za ovu rolu:
Victor Wanyama, Southampton (22), €17Mill
Geoffrey Kondogbia, Monaco (20), €7,5Mill
Marouane Fellaini, Man Utd (25), €31,5Mill
Etienne Capoue, Tottenham (25), €8,75Mill
Paul Pogba, Juventus (20), €14Mill
Последње учитавање од Vladar дана 09 Дец 2013, 12:37, учитано 2 пута укупно.
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

Limited Full Back (LFB)
Слика


Danas opisujemo Limited Full Back, rolu koja je kao i half back na neki naćin izostala iz upotrebe u poslednje vreme. Kao i pojedine druge role koje ćemo opisivati kasnije, i limited full back je proizvod nacionalne fudbalske kulture, u ovom slucaju, Engleske.

Ostrvaljani su, vođeni idejom da je odbrana najvažniji deo igre, zauzeli stav da su fizičke predispozicije ključ za formiranje dobre odbrane. Iako nema greške u njemu, sam stav je pomalo ograničen, što će pokazati Italijani kasnije. Dakle, odbrambenu liniju su formirali visoki i snani igrači bez zavidnih tehničkih sposobnosti. Da bi se dodatno učvrstila linija, bekovi, koji su se u periodu prve polovine 20-og veka već razvijali kao znatno ofanzivniji od štopera, su označeni kao identični štoperskom paru. Dakle, linija se ojačava sa još dva čvrsta igrača koji ne preduzimaju napadačke akcije vać rade u osnovi isto što i štoperi.

Jasno je zašto je ova pozicija zaboravljena, već 60-tih godina je bio evidentan ućinak ofanzivnih bekova, a danas se fudbal teško može zamisliti bez bekovi koji nisu sposobni da se priključuju napadu, probijaju po strani i upućuju centaršuteve ka napadačima. Otuda, danas se kao važnija radije ističu ofanzinva nego defanzivna zaduženje fudbalera na bekovskim pozicijama.
Слика
Ipak, defanzivan pristup igri ponovo uključuje ulogu limited full back u sistem igre. Naime, sa defanzivnijom orijentacijom, pogotovo u standardnoj 442 formaciji, limited full back rola dobija svoju funkciju. Preporucljiva za slabije ekipe, kao i one koje nastoje da dodatno ojačaju bokove pri odbrani od protivnika čiji je napadački potencijal generisan na krilima. Njihov ućinak u napadu biće limitiran, kao što sam naziv role i sugeriše. Ostajaće u liniji, ili tek iznad štopersa pri napadačkim akcijama i retko prelaziti polovinu terena. Imavši u vidu sve navedeno do sada, limited full back će biti dobar iybor pri odabiru nešto direktnije igre.
Ključni atributi:
Слика

Igrači koji se preporučuju za ovu rolu:
Andy Wilkinson, Stoke (28), €2.6Mill
Domenico Criscito, Zenit (26), €19,25Mill
Micah Richards, Man City (25), €9Mill
Chris Smalling, Man Utd (23), €10,75Mill
Marcus Rojo, Sporting (23), €2,9Mill
Ben Mee, Burnley (23), €1,8Mill
Последње учитавање од Vladar дана 09 Дец 2013, 12:38, учитано 4 пута укупно.
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

Complete Wing Back (CWB)
Слика


Treća defanzivna rola među novim ulogama igrača zapravo i nije toliko defanzivna. Poziciono- da, opet pričamo o spoljnoj bekovskoj poziciji. Međutim, ovde u sasvim drugom svetlu.

Naime, Complete Wing Back rola je prvenstveno namenjena za ofanzivnije orijentisane bekove. Trend koji je uzeo maha svuda u svetu, prisutan je u fudbalu još od 60-tih godina dvadesetog veka, kada je Brazilac Jair, bio jedan od prvih strelaca u Interu, i to sa bekovske pozicije. Dakle, reč je o izrazito ofanzivnoj ulozi, i ovde ćete radije tražiti igrače sa izraženim ofanzivnim atributima, dok ćete defanzivne neretko zanemariti.

Idealno, ova rola najbolje funkcioniše u formacijama sa tri štopera, u kojim spoljni igrači imaju prostor i slobodu da koriste svoje ofanzivne mogućnosti. Veoma je važno da obezbedite odbrambenu liniju iza ovih igrača, njihova napadačka orijentacija Vas često može izložiti problemima. Otuda, nije preporučljivo koristiti ove role na obe spoljne pozicije u formacijama sa četiri odbrmbena igrača u liniji.
Слика
Slično klasičnim krilima, igrači na complete wing back roli, doprinosiće u napadu probijajući po bokovima, driblajući i centrirajući sa krila. Kao što je napomenuti, neretko će sami pokrivati čitav bok, pa je izražen atribut za staminu neophodan. Pregršt ponavljanja, trčanja sa loptom i ubacivanja iz dubine karakteriše igrače na ovoj roli. Pruža širinu u napadu i zatvara dobar deo terena u odbrani, iako mu je neophodna podrška kako protivnik sa dva krilna igrača na jednoj strani ne bi stvara višak na tom boku.
Ključni atributi:
Слика

Igrači koji se preporučuju za ovu rolu:
Rafael, Man Utd (23), €24Mill
Philip Lahm, Bayern Munich (29), €23,5Mill
Gino Peruzzi, Catania (21), €14,75Mill
Konstantin Rausch, Stuttgart (23), €3Mill
Davide Santon, Newcastle (22), €6Mill
Video:
Последње учитавање од Vladar дана 09 Дец 2013, 12:39, учитано 2 пута укупно.
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

Regista (RGA)
Слика


Mnogima je upravo ova rola nedostajala na poziciji defanyivnog veynog igrača. Sličan roli deep lying playmaker, regista se pozicionira iza veznog reda i glavna uloga mu je povezivanje odbrane sa veznim i napadačkim linijama tima.

Znanja o deep lying playmaker roli se mogu u većem delu primeniti i kada se opisuje regista. Naime, iako postavljen na poziciji defanzivnog veznog, ova rola ne obavezuje igrača defanzivnim zadacima. Primarna uloga je kreacija igre, a odbrana se svodi na zatvaranje prostora na kom se nalazi.

Najbolji opis ove role pruža igra italijanskog reprezentativca, Andree Pirla. Iako postoje i nešto drugačiji tipovi igrača koji se takođe podvode pod opis registe(do skoro Paul Scholes, Xabi Alonso, Xavi,...) Pirlo je pravi primer registe, sa pozicije zadnjeg veznog organizuje igru, diktira tempo i kontroliše sve začetke napadačkih akcija svog tima. Prvi izbor defanzivcima za pas, regista će preuzeti na sebe ogromnu odgovornost, stoga obratite pažnju kome poveravate ovu ulogu.
Слика
Osim vanrednih tehničkih i mentalnih sposobnosti koje regista mora da poseduje, potrebna mu je određena podrška i u celokupnom sistemu igre. Nemojte ga uključivati u igri u defanzivnijim formacijama i kada menadžerišete slabije timove. Najbolje će se snaći u taktikama koje se baziraju na posedu lopte i kontroli igre. Mobilnost mu je graničena i neće odstupati previše od svoje uloge, jednostavno, drži se onog dela igre koji mu najviše odgovara.
Ključni atributi:
Слика

Igrači koji se preporučuju za ovu rolu:
Tom Huddlestone, Hull (26), €6,75Mill
Morgan Schneiderlin, Southampton (23), €10,75Mill
Sergio Busquets, Barcelona (24), €33,5Mill
Branco Van Den Boomen, Ajax (17), €53K
Andile Jali, Ajax (23), €4.7Mill
Video:
Последње учитавање од Vladar дана 09 Дец 2013, 12:29, учитано 2 пута укупно.
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

Enganche (EG)
Слика


Football Manager 2014 donosi nam još jednu vrlo interesantnu rolu-enganche. Prethodno je bilo govora o tome kako se određene role mogu povezati sa određenom fudbalskom kulturom, tako je bilo sa limited full back ulogom kao i registom. Uvođenje, primena i evolucija role enganche pripisuje se Argentincima. Oni koji poznaju igru Huana Ramona Rikelme kao i Ariela Ortege shvataju suštinu rolu enganche. Za one koji nisu upoznati sa karijeramam pomenute dvojice sledi detaljniji opis.

Enganche u Argentini, odnosno "Kuka(eng. hook)" u Engleskoj, operiše između vezne i napadačke linije tima. Sličan trequartisti koji kako mu ime kaže funkcioniše u trećoj četvrtini terena, i enganche se najbolje snalayi na tom mestu. Međutim, ono što ih razlikuje je mobilnost. Dok će trequartista rado koristiti prostor oko sebe i kretati se izvan svoje prirodne pozicije, enganche će pre ostati na svom mestu, mestu na kojem je najefektivniji.

U vezi sa prethodno rečenim je i sledeće: enganche ne mora da poseduje ubzanje i brzinu(accelaration i pace), iako mu može koristiti u kombinaciji sa određeneim insturkcijama. Njegov zadatak je da iz dela terena koji se nalazi tek ispred odbrambene defnazivne linije, iskreira završnicu napada za svoje saigrače. Dakle, preuzimaće ulogu visoko pozicioniranog plejmejkera, igrača koji će znati da se postavi na pravo mesto tražeći uglove sa kojih može da uputi najubojitiji pas ka napadačima. Koristeći se perfektnim prvim dodirom, enganche će nastojati da iskoristi vreme i prostor koji ima na najbolji mogući način, pa će se neretko dobro snaći i pod pritiskom odbrambenih igrača. Mora biti u stanju da brzo donosi odluke, munjevito distribuira pasove i razigrava saigrače. Što više saigrača oko njega, to je i enganche efikasniji.
Слика
Pas, tehnika, kreativnost, vizija. Četiri osobine koje mora da poseduje svaki igrač kojem se podari ova uloga.Karakteristike uloge enganche mogu se primetiti i kod igrača kao što su Francesco Totti, David Silva Ricardo Kaka,...
Ključni atributi:
Слика
Igrači koji se preporučuju za ovu rolu:
Toni Kroos, Bayern Munich (23), €22,5Mill
Hiroshi Kiyotake, Nürnberg (23), €5,5Mill
Ganso, Sao Paulo (23), €4Mill
Ander Herrera, Ajax (23), €17Mill
Kevin De Bruyne, Chelsea (22), €11.25Mill
Последње учитавање од Vladar дана 09 Дец 2013, 12:29, учитано 2 пута укупно.
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

Flank Forward / Wide Target Man (WTM)
Слика


Vrlo intersantnom rolom bavićemo se danas. Flank forward ili Wide target man je rola koja je mnogima nedostajala, pa su pribegavali pokušajima da je improvizuju koristeći winger i inside forward role u samom špicu napada ili poziciju ispod. U zavisnosti od stila igre i profila igrača, te improvizacije su ible manje ili više uspešne, ali nedostaci su bili očigledni. Sa ovom rolom, otvara se niz potpuno novih mogućnosti.

Već rečeno, uloga je zamišljena da funkcioniše na krilnoj poziciji u samom špicu napada(STL,STR). Može se povući i poziciju niže(AML,AMR), ali smo tu i ranije imali opcije za adekvatno podešavanje. Uglavnom, prva funkcija ove uloge jeste opterećivanje protivničkih bekova vrlo kvalitetnim napadačem i maksimiziranjem njegove prednosti u odnosu na čuvara. Bilo da se radi o prednosti u skoku ili brzini, ova rola daje Vam mogućnost da je iskoristite.

U suštini, od igrača kojem poverite ovu ulogu očekivaćete da zadrži loptu visoko u polju protivnika, i da donese pravu odluku o upošljavanju saigrača, odnosno individualnom završetku akcije. U zavisnoti od Vašeg opredeljenja i profila igrača kojeg stavljate na ovu poziciju zavise i varijacije njegove uloge. Dakle, visoki igrač će imati priliku da dobija vazdušne duele naspram nižeg čuvara, dok će brz igrač nastojati da iskoristi svoju prednost u brzinin nad odbrambenim igračem. Takođe, vrlo upotrebljiva karakteristika može biti i kvalitetan centaršut. Da je ova rola bpostojala pre par godina, najisplativija kupovina za domaće klubove, Marko Milinković, bi bi idealan za nju.

Kada bih navodio primere među igračima ušao bih u problem sa rasčlanavanjem određenih profila igrača. Tako je na primer, ovu ulogu ranije igrao Tore Andre Flo. Danas, nemamo puno njemu sličnih igrača, iako nekoliko klasičnih visokih špiceva(Edinson Cavani, Falcao, Andy Carrol, Giorgos Samaras, John Carew, Edin Dzeko,...) mogu da odgovore određenim zadacima ove role.
Слика


S druge strane, i niski igrači sa određenim atributima mogu znatno da doprinesu sa ove role. Na primer, Carlos Tevez i Dirk Kuyt. Snagom su uspevali da drže na distanci svoje čuvare, a tehničke sposobnosti da uposle saigrače i asistiraju. Takođe, ne treba zanemariti ni dribling, ako je igrač sposoban za njegovu primerenu izvedbu. Otuda, ova uloga se može pokazati i kao adekvatan čak i za igrače kao što su Cristiano Ronaldo, Sergio Aguero, Thomas Muller, Hulk,...
Ključni atributi:
Слика
Igrači koji se preporučuju za ovu rolu:
Edin Dzeko, Man City (27), €32Mill
Luuk de Jong, Gladbach (22), €3,9Mill
Andreas Cornelius, Cardiff (20), €10,75Mill
Sergio Aguero, Man City (25), €52Mill
Jonathan Pereira, Villarreal (26), €3.3Mill
Последње учитавање од Vladar дана 05 Феб 2014, 12:15, учитано 3 пута укупно.
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

Shadow Striker
Корисников грб
Vladar
SFM Hall Of Fame
Поруке: 5943
Придружен: 30 Јун 2011, 18:27
Место: Arandjelovac
Has thanked: 1 time
Status: Није на вези

Порука од Vladar »

The False Nine
kojke88
Youth Team Coach
Поруке: 63
Придружен: 03 Нов 2011, 14:04
Место: obrenovac
Status: Није на вези

Порука од kojke88 »

gde je onaj stari tutorijal za igrace,ne samo ove nove opcije? :cheers:
Корисников грб
tanke14
Manager
Поруке: 1436
Придружен: 01 Нов 2012, 17:43
Место: Beograd
Status: Није на вези

Порука од tanke14 »

Код: Изаберите све

http://serbian-fm.net/fm-2014-kljune-pozicije-i-atributi-vt10617.htm
Sé un hombre
Пошаљи Одговор

Повратак на “Taktike i Treninzi '14 / Tactics & Training '14”