Srpsku književnost i jezik, ali sam imao predmete s katedre za opštu književnost, popularna komparatistika.tamerlan пише:imresivan odgovor (!), svaka ti čast. studirao si književnost?
Na ispitu je svojevremeno bilo posebno pitanje Legenda o velikom inkvizitoru. Ne daj Bože nikome, pa ni neprijatelju. Ljudi su u suzama izlazili iz kabineta.
Tihi Don je zanimljiv za proučavanje. Ja nisam imao priliku da pročitam necenzurisano izdanje (ono je skoro objavljeno i ogromno je). Verovatno znaš, taj roman su komunisti iskasapili i onda je on tako osakaćen dobio mnoštvo nagrada. Pa su neki kritičari i teoretičari govorili pomalo u šali da je pitanje da li bi Tihi Don bio toliko dobar da ga nisu isekli "drugovi iz komiteta".
A postoji i druga teorija, a to je da Šolohov pronašao deo tog romana, dopisao nešto i objavio. Sad to se zasniva na tome da je roman belogardejski orjentisan. Neko moje lično mišljenje je da je to izmišljotina i lupetanje, al' šta znam. Nisam istraživao to toliko da bih mogao da govorim s sigurnošću.
Meni je čudno što to Tihi Don i Rat i Mir nisi bili obavezni do sada. U našim školama su pre nekoliko godina bili u programu. Tihi Don se čitao, ali samo prva knjiga je bila obavezna, a Rat i mir samo odabrani odlomci, pa sam ja po tome zaključio da se u Rusiji to obaveno čita, al' izgleda da sam se zajeb'o.